De Invloed van Training op Het Circadiaan Ritme

June 16, 2024

Het circadiaan ritme, ons interne 24-uurs ritme dat slaap- en waakcycli reguleert, heeft een diepgaande invloed op ons lichaam en onze gezondheid. Recent onderzoek heeft steeds meer inzicht gegeven in hoe fysieke training dit ritme beïnvloedt en omgekeerd.

Circadiaan Ritme en Fysieke Prestaties

Verschillende studies hebben aangetoond dat het tijdstip van de dag waarop je traint, invloed kan hebben op je prestaties en resultaten. In de ochtend zijn onze lichaamstemperatuur, spierkracht en hormoonspiegels anders dan in de avond, wat betekent dat de effectiviteit van training kan variëren gedurende de dag. Een onderzoek gepubliceerd in Current Biology vond dat sporten in de vroege avond, wanneer de lichaamstemperatuur piekt, kan leiden tot betere prestaties en minder kans op blessures.

Effect van Training op het Circadiaan Ritme

Training kan het circadiaan ritme beïnvloeden door veranderingen in lichaamstemperatuur en hormoonspiegels te veroorzaken. Hoge intensiteitstraining kan bijvoorbeeld de niveaus van het stresshormoon cortisol verhogen, wat het slaap-waakritme kan verstoren. Een onderzoek in The Journal of Physiology toonde aan dat regelmatige fysieke activiteit kan helpen om het circadiaan ritme te stabiliseren, vooral bij mensen met een onregelmatige slaap-waakcyclus.

Timing en Slaapkwaliteit

De timing van je workouts kan ook invloed hebben op je slaapkwaliteit. Een studie gepubliceerd in Sleep Medicine Reviews wees uit dat avondtraining kan leiden tot moeilijkheden bij het in slaap vallen, vooral als de training zeer intens is. Dit komt doordat intensieve training de lichaamstemperatuur en adrenaline niveaus verhoogt, wat kan interfereren met de slaap. Aan de andere kant kan matige training eerder op de dag de slaapkwaliteit verbeteren door de interne klok te reguleren.

Waar Doe je Goed Aan?

Voor een optimale gezondheid en prestaties is het belangrijk om zowel de timing als de intensiteit van je training zorgvuldig te plannen. Hier zijn enkele aanbevelingen op basis van het huidige onderzoek:

  1. Train Consistent: Probeer op dezelfde tijdstippen van de dag te trainen om je circadiaan ritme te ondersteunen.
  2. Vermijd Late Avondtrainingen: Vooral bij hoge intensiteit, om slaapverstoring te voorkomen.
  3. Ochtendtraining voor Gewichtheffen: Dit kan helpen om je metabolisme en energieniveaus voor de rest van de dag te verhogen.
  4. Avondtraining voor Cardiovasculaire Activiteiten: Trainen in de late namiddag of vroege avond kan optimale prestaties bevorderen zonder je slaap negatief te beïnvloeden.

Integratie in Jouw Fitnessroutine

Door te trainen met Online Boutique Studio Suzy Jay kun je zelf rekening houden met deze inzichten. Of je nu kiest voor Essentrics, Ballet Fitness of Barre…Plan je lessen zo dat ze de natuurlijke ritmes van je lichaam respecteren en ondersteunen. Of je nu kiest voor Essentrics of Ballet Fitness, we helpen je om de beste tijden en intensiteiten te vinden die passen bij jouw levensstijl en doelen.

INSTAGRAM

volg meer fit & fun op

@suzyjay_boutiquestudio

instagram